Mézfajták amit ismertek, vagy sem…

Mézfajták amit ismertek, vagy sem…

A boltok polcairól ismerhetsz olyan általános mézfajtákat, mint vegyes virágméz, akácméz vagy esetleg a hársméz. Vesézzük csak tovább ezt a témát, mert sokkal több van ennél a három fajtánál. A Virágbéke híres egyedi fajtamézeiről! Lássuk őket közelebbről!  

Mély gödör -  Aranyvesszőméz

Tuti, hogy sohasem hallottál még arról, hogy egy fűszernövény befolyásolni tud egy méz ízzöngét. Ez most nagyon mulatságosan hangzik, de tényleg így van. Az aranyvesszőméz ízletes és lágy, sokszor mentás utóízű, mivel egyidőben nyílik a mentával. Aranyszínű, mint az aranyvessző nyári virágpompája a patakok partján, és az erdőszélen kápráztatja el és örvendezteti meg méhecskéinket. Solidagóból (másik neve szolidágó) származik, késő nyáron gyűjtik a méhecskék a nektárját. Erősíti az immunrendszert, és ha kicsit a gödör mélyén érzed magad (akár lelkileg, akár testileg), akkor is kitűnő választás, hiszen idegnyugtató hatása is van, sőt még a reumára is gyógyír.

Spamela Anderson - Kakukkfűméz

Ismét egy olyan mézfajta, melyet rabul ejtett egy fűszernövény, - vagy fordítva. A kakukkfűméz azért igazán különleges, mert az ízében a kakukkfű virágjának illata köszön vissza. Megsokszorozva. Szinte már egy matematikai egyenlet, de még annál is több, hiszen itt összeolvad minden. A kakukkfűméz színe sötétbarna, fűszeres íze igazi különlegesség! Mindent tud a kakukkfű amit egy nő: csábít és elvarázsol. Oh!

Helló lányok - Ámorakácméz

A neve alapján arra gondolhatnánk, hogy egy mágikus varázsitalról fog szólni a bemutatás. Pedig ő az akácnak egy különleges fajtája, ami a mocsaras területeket kedveli. Más néven gyalogakác, ami valahogy nem segít ennek a csodának a megértésében, de sebaj, nem is a nevéért imádjuk őt annyira. A varázsigéhez azonban visszakanyarodunk, hiszen akár az is lehetett volna, mert már a középkorban is ismerték, mint a mézek királyát. Csakúgy mint a királyok, ő is várat magára, hiszen akácvirágzás után gyűjthető csak. A mi ámorakácmézünkre nem kell várni, itt megtalálod!

A falu bikája - Édesharmatméz

Ennél a méztípusnál még a méhek és a mézek tudománya is megáll, nemhogy az eszünk. Egy olyan egyedülálló fajtaméz, melyhez a “nemvirágzó” fák nektárja kell. Akkor most hogyan is van ez? Adott a nektár, és adott a méh - és itt jön a csoda, mivel a méhek a növények levelein található mézharmatot gyűjtik össze. Whaaaaat….? Igen, ehhez a fajtához nincs szükség sem virágra, sem pedig virágporra. Amire viszont nagyon, azok a közvetítő rovarok. Nélkülük nem működik. És mint a Falu bikája, nemcsak eredetét tekintve egyedülálló édesharmatméz, hanem a színe és íze is az - szinte már fekete és fűszeres. Izgi mi?