Mindent a méhkirálynőről

Mindent a méhkirálynőről

A családban hamar megtanuljuk, hogy minden siker mögött bizony az édesanya áll. Eláruljuk, ez nemcsak az embereknél van így, hanem a méheknél is. Talán ezért is kapta a méhkirálynő nevet a méh család legfontosabb tagja. Ismerd meg a legérdekesebb infokat a méhkirálynőről!

A méhkirálynő szerepe

A méhkirálynő, vagy méhanya 3-5 évet él, ami a méhtársadalom hímnemű tagjaihoz képest igen becsületre méltó, hiszen ők 30-45 napig élnek. Ezen kívül testalkatuk is eltér, mivel jóval nagyobbak, a potrohuk is hosszabb. A biztonság kedvéért egy nemzetközi jelölési rendszert is alkalmaznak, hogy a több ezer méhecske között könnyen meg lehessen találni őket. A méhkirálynő egy további kiváltsággal is rendelkezik a táplálékát illetően. Itt most ne arra gondolj, hogy ezüst tálcán kapja a mézet édes kis csészékben. A méhanyát méhpempővel etetik a dolgozók, amit ők maguk állítanak elő. A hogyanját itt most nem részletezzük, - majd egy következő blogcikkben -  maradjunk annyiban hogy ezt csak érte teszik meg. 

Szerelem van a levegőben

Az náluk sincs másképp, hogy a méhanya csak akkor válik anyává, ha lerakta első petéit. Addig a pillanatig Szűz anyának nevezzük őket - majd egy napsütéses, meleg és szélcsendes napon, déltájban szerelem szövődik a levegőben. Higgyétek el, tényleg - már csak a Love is in the air! című szám hiányzik a háttérből, és elmondhatnánk, hogy a méhek a legromantikusabb rovarok a Földön.
Komolyra fordítva, tényleg csak akkor történik párosodás, ha az időjárás is megfelelő!

A méhanya, innentől fogva nem egy, hanem akár több ezer petét is lerak az elkövetkezendő év(ek) során. Ez bizony már önmagában is elismerésre méltó! Ha ez még nem lenne elég, a méhanya képes arra, hogy a peték, vagy majdani méhecskék neméről is döntsön. Ismét túltesznek az emberiségen ezek az apró csodák! Melyik szülő nem ugrálna örömében, ha eldönthetné, hogy csemetéje kisfiú vagy kislány legyen. No de akkor hol marad az emberiség egyetlen megcáfolhatatlan meglepetése? Hahh. Ez a képesség maradjon csak meg a méhanya birtokában…

Ha összefoglaljuk a méhkirálynőről  ismerteket, nem is kérdéses hogy miért ő irányít. Biztosítja az utánpótlást, kinevel, és nap mint nap edzésben tartja a családot - tisztára mint egy focicsapat, csak picit többen vannak...