Akácméz, az alfa és az omega

Akácméz, az alfa és az omega

Te is ezt a mézet mondanád elsőként, ha ezen múlna az életed? Nem véletlen, hiszen ez az a méz, amelyből már gyerekkorodban is nyalakodtál. Akácméz kisokos tőlünk neked.

Figyelj csak, megsúgjuk a titkokat!

Nem kell hivatásos mézkóstoló diplomát szerezni, hogy felismerd a jó minőségű magyar akácmézet. Biztos nem tudtad, pedig töriből tanultuk. Oké, azapróbetűs stréber résznél volt ez is: az akácot a homok megkötése céljából Tessedik Sámuel hozta be és terjesztette el Magyarországon. Aztán ez az igénytelennek is mondható, - de ez a növények szempontjából nem azt jelenti, hogy nem fürdik, hanem azt, hogy egészen ellenálló és nagy túlélő  - akác hazánk egyes részein annyira jól érezte magát, hogy sok új változatot hozott létre. A magyar akác ma már a vidéki táj jellegzetessége, ekkora kiterjedésű, tisztán akácerdők más tájakon nincsenek sehol a világon. Durva mi? A méhek pedig annyira okosak, hogy tudják, melyik növényből érdemes jó mézet fabrikálni. Na, az akácfa nektárja erre tökéletes! A legkiválóbb méhlegelők egyike ez fa, a magyar méztermelés nagy része nem véletlenül akácméz.

És így lett  Hungarikum

A sikersztorinak nincs vége! Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület is látta az akác méz látványos sikerét és 2014-ben indítványozta a magyar akácméz Hungarikummá nyilvánítását. A magyar akácméz és az akác még ebben az évben meg is kapta a Hungarikum címet. Így a magyar akácméz nemzetközileg elismert és hivatalosan is Hungarikummá vált! Te is lennél akác?

Ha népi gyógyászat aszongya, hogy jó…

A népi gyógyászat nem tévedhet, az ősi tudás szájról szájra, anyáról anyára száll. Ezért kaptad te is anyukádtól a mézes teát gyerekként. Szóval csak bátran egyed felnőttként is, ha bajod van. De ne csak megfázáskor gondolj rá, mert ez a méz aztán mindent (IS) gyógyít. Kattints a termelői akácmézért.

Mire is jó az akácméz

Az akácméz remekül enyhíti a köhögést, erős, általános fertőtlenítő és méregtelenítő hatást is gyakorol a szervezetre.  A mézben található, 100-nál is többféle immunerősítő, baktériumölő és gyulladásgátló aminosav, ásványi anyag, vitamin és enzim a természet erejével csökkenti a megfázás tüneteit. Nem vicceskedjük el, mert ez komoly: a májbetegeknek kifejezetten ajánlott az akácméz fogyasztása, mert a benne lévő nagy mennyiségű gyümölcscukor pozitív hatást gyakorol a májra. A máj regenerálásán túl az akácméz gyógyhatása segíthet a gyomorsav túltengésben szenvedőknek, alacsonyabb savtartalma miatt. Az akácméz a legkevesebb virágport tartalmazó mézek egyike, így a virágporra allergiások is fogyaszthatják. Ez a mézfajta a cukorbetegek részére a legideálisabb választás lehet, alacsony szacharóz tartalma miatt, ugyanakkor javasolt csak kismértékben fogyasztani.  

Mennyi jóság már egy kis akácmézben? Virágbéke akácméz több kiszerelésben itt elérhető.