A méhek tánca

A méhek tánca

A tudomány már bebizonyította, hogy az állatok világában cool dolog a test mimika és legfőképp a tánc. Ebben bizony a méhek nincsenek egyedül. Abban viszont, hogy mire használják a tánc által közvetített üzenetet és valójában tánc-e ez, most megsúgjuk nektek! A sok infotol még a hajatok is égnek fog állni! 

Milyenek a méhek?

Kezdjük a sztorit az elején. Azt már bizonyosan tudjuk, hogy a méhek szuper intelligensek. Ehhez még hozzájön az is, hogy látni nem látnak annyira, és bizonyos színeket még jól össze is kevernek. A virágokat színek híján az illatuk alapján különböztetik meg, és képesek érte akár több km-t is repülni - de ki ne menne az orra után, ha egy isteni illatot érez. Habár ez az embereknél inkább egy jó grill husit jelentene, és ha előtte egy kis mozgás is van a dologban, akkor sokkal nyugodtabb lelkiismerettel fogyasztjuk el a jól megérdemelt kalóriákat…de most térjünk vissza a méhekhez és az általuk lejtett tánchoz.
Egy kis sum-up: nem látnak jól, szuper okosak, imádnak repülni és illat alapján szállnak a virágra - de vajon honnan tudják, hogy merre és milyen messze van az a bizonyos virág… Ez a csodálatos természet erre teremtette a méhek táncát. 

Legyen tánc!

A méheknél is vannak feladatok, amelyeket kifejezetten egyikük vagy másikuk végez el. Amit hallottatok már, hogy a hierarchia tetején a méhkirálynő áll, és az alján pedig a dolgozó méhek. Ez eddig kísértetiesen hasonlít az ókori matriarchális társadalomra. A kettő feladatkör között viszont talán a legirgyeltebb áll, ami nem más mint a felderítés. A táncot bizony nem a méhkirálynő lejti csábítás céljából, sem pedig a szorgos dolgozók a munka ünneplése közben. 
A tánc a felderítők üzenet átadó eszköze! És nem is akárhogy: az általuk lejtett tánc röppályája megmondja a gyűjtőknek, hogy milyen minőségű virágport találtak, milyen irányban és mekkora távolságban, úgy, hogy az irányt a naphoz képest viszonyítják. WOW. Arról is be tudnak ezzel a módszerrel számolni, hogy például áru átvétel következik vagy akár azt, hogy nem virágport, hanem gyantát hoztak. Mi emberek ennél a pontnál biztosan elhasalnánk a méhvizsgán és nem járna nekünk sok méz sem...

Méhtánc gyorstalpaló

Tehát a méhek többféle táncot is lejtenek. Felsorolunk néhányat, jól jegyezd meg, hogy bemutathasd a diszkóban.
  • kerektánc vagy körkörös tánc - csak köröket repülnek, ami egyértelműen azt jelenti, hogy közel van a célpont
  • rezgőtánc vagy potrohtánc - egy nyolcast írnak le és az íveket összekötő egyenes szakaszban a popsijukat riszálják. Ha lefordítjuk, pontos helymeghatározást kapunk.
  • remegő tánc - vegyétek át az árut
  • borbély tánc - gyanta szállítmány érkezik (elengedhetetlen a propoliszhoz, tele van B, C, E vitaminnal, biotinnal és nyomelemekkel)
Még több info és érdekes mézes sztori a Virágbéke blogján!