5 dolog, amit a méhekről tudni kell

5 dolog, amit a méhekről tudni kell

Vannak kérdések, és vannak A KÉRDÉSEK, amik mindig is piszkálták vagy piszkálják a kíváncsiságunkat. Megkérdezzem, ne kérdezzem? Mindent a méhekről! Amiket még nem tudtál, de még annál is több! Virágbéke kérdezz-felelek a méhekről:

 

  1. Mennyi az annyi? Mennyi minden áll 1 üveg méz mögött valójában, de nem az emberek részéről,hanem a csíkos popsis zümmencsek részéről? Nehéz ezt számokba önteni, hiszen sem Einstein, sem pedig a matekos Éva néni nem talált ki erre egyenletet, ami elég szomorú. A méhecske megfigyelők, vagy más néven etimológusok viszont azért tudnak adni némi támpontot: 2 millió virág - 40 ezer km repülés. Van bennük szufla bőven…
  2. Tempó, tempó, tempó! A mai okos világban olyan egyszerű már, hogy megnézzük milyen gyorsan futunk, milyen gyorsan tekerünk a bringával, vagy akár az autó sebességét is könnyen be tudjátok lőni egy-egy okos kütyüvel. A méhekre viszont nem, vagy csak nehezen tudsz rákötni érzékelőt és a legtechibb drónoddal sem, vagy alig tudod bemérni a tempójukat. Ebben a kérdésben is van már megfigyelési adat, ami szerint a méhek leggyorsabb sebessége 24 - 40km / óra, és a szárnyuk 11 400-szor rezdül meg egy másodperc alatt. Ha belegondolunk mennyi mozgás kell egy nem is olyan gyorsnak tűnő tempóhoz. Nem csoda, hogy egy méhecske sincs elhízva, pedig ők tényleg csak édességen élnek.
  3. Enni, vagy nem enni? Ha már az ennivalónál tartunk, a méhekről bizony ki lehet jelenteni, hogy vegetáriánusok. Hogy ismét egy elámító tényt mondjunk, a tudósok azt is megállapították, hogy egy méhecskének 0,3 dl mézre van szüksége ahhoz, hogy a Földet körberepüljék. Igen, jól olvastátok a FÖLDET. Gondolj csak bele, neked mire lenne elég 0,3 dl méz - 50 km-t sem bírnál ennyivel a hasadban megtenni, nemhogy körbe kerülni a Földet.
  4. A zseni, az zseni! A méhek szuperintelligensek. Pont. No de hogy ennyire, az már egyenesen elképesztő. Ugyanis a méheknek nem volt szükségük mindenféle okos fajtársra ahhoz, hogy tudják, hogy a Föld gömbölyű. 
  5. Ezek a nők…? A méheknél ezzel bizony nincs semmiféle gubanc. Egy méhcsaládban egyetlen egy kifejlett nő van, méghozzá a méhkirálynő. Egyszerűbb vagy sem, ott tuti nem kapnak össze a csajok egy-egy fiúk-számára-érthetetlen témán.
Több részben elemezzük a szokatlanabbnál szokatlanabb területeit eme apró állatnak, tehát ahogy azt az esti sorozat végén írják, folyt.köv…