A méz ízesítésének számos módja és hagyománya van szerte a világon. Készítése egy-egy ország sajátosságainak, tradícióinak és ízlésének megfelelően változik. A Virágbéke Méz Manufaktúra segítségével kanapénk kényelméből utazhatjuk körbe a világot, megismerve más országok éz-gasztronómiáját.
Franciaországban gyakran különböző virágok hozzáadásával készítenek mézet. Közkedvelt a levendulás és a tárkonyos, de a nálunk is megtalálható tiszta akácméz is bekerült a top 3-ba. A méz számos kulináris alkalmazásban megtalálható a francia konyhában, gyakran fogyasztják croissantokkal, palacsintával, sajtok kísérőjeként.
Görögországban különböző fűszerek és gyógynövények ízeivel gazdagítják, például citromfűvel vagy rozmaringgal. Náluk is rendkívül fontos élelmiszer a méz, forró teával, saláták és sajtok mellé, sőt még joghurttal is tálalják. Hagyományos desszertjük, - amit valószínűleg mindannyian kóstoltunk már - a baklava, szintén mézzel van leöntve.
Ez az első megnevezés, ami kicsit félreérthető, szóval szólunk, Törökországban ez nem az irányt jelenti, hanem a mézet. A törököknél nem csak édesítőszerként, hanem a helyi kultúra és a hagyományok részeként is fontos szerepet játszik. Gyakran tisztán fogyasztják, de az ízesített méz a reggelik és a desszertek elengedhetetlen hozzávalója. Fűszerezik gyömbérrel vagy szegfűszeggel, de a Magyarországon is népszerű fahéjas mézet is kedvelik. Talán a legextrémebb kombináció, amit a török konyhán találhatunk, a diós méz.
Akárcsak Görögországban, Indiában is a különböző fűszerek és gyógynövények szolgálnak a méz ízesítésére. Az indiaiak főként gyömbérrel vagy kurkumával párosítják az édes nektárt. Érdekesség, hogy ott a mézzel történő gyógyítás sokkal elterjedtebb, mint itthon bármelyik természetes gyógymód. Ayurvédikus gyógyászatnak nevezik, amikor a terapeuta különféle mézkeveréket ír elő méregtelenítésre, immunerősítésre, köhögés enyhítésére.
Ha az említett országok bármelyikébe terveznél a nyaralást, ezeket a mézkülönlegességeket érdemes megkóstolnod!
Persze, akkor is van tippünk, ha belföldön maradnál, hiszen a Virágbéke újhullámos méhészet túllép a megszokott ízeken.
Kínálatunkban eper ízű, mentaágyon érlelt, sőt ét- és tejcsokoládés méz is található. Ja, és a jó hír, ezekkel az ízekkel nem kell nyárig várnod!