Mennyei mézes grillreceptek

Mennyei mézes grillreceptek

Közeleg - sőt már itt is van - az idei grillszezon. A jó idő beköszöntével talán te is csak a finom falatokról és a hűsítő italokról ábrándozol. Készülj fel az első kerti partira a Virágbéke Méz Manufaktúra tippjeivel, amelyek garantálják a mézédes időtöltést!

Házi hamburger mézes szósszal

Hozzávalók:

  • 500g darált marhahús 
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál propoliszos krémméz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só, bors ízlés szerint 
  • hamburger zsemle
  • sajt
  • saláta

Elkészítés:

  1. Helyezd egy nagy tálba a darált húst, a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot. Gyúrd össze a hozzávalókat, hogy jól elkeveredjenek és összeálljanak. 
  2. A húskeverékből formálj gombócokat, majd lapítsd ki őket, hogy húspogácsákat kapj. 
  3. Helyezd a húspogácsákat a grillsütőre, süsd őket 4-5 percig oldalanként. Ne forgasd túl gyakran, mert az csökkenti a szaftosságot. 
  4. Amikor a hús már majdnem teljesen elkészült, helyezd rá a sajtszeleteket. Várd meg míg megolvadnak. Ezt követően a hamburgerzsemléket is pirítsd meg a grillrácson. 
  5. A mustárt keverd össze a mézzel és kend meg vele a zsemléket. Ezután jöhet a húspogácsa, a saláta és ízlés szerint ismét egy kis hagyma vagy paradicsom. 
  6. Tálald burgonyaszirommal vagy sült burgonyával!

Grillezett lazacfilé bodzás mézes pácban

Hozzávalók:

  • lazacfilé
  • olívaolaj 
  • citromlé
  • só, bors
  • 1 teáskanál bodzás méz
  • friss petrezselyem vagy kapor

Elkészítés:

  1. Az olívaolajat, a citromlét, a mézet, a sót és a borsot keverd össze egy tálban. Ízlés szerint add hozzá a petrezselymet, illetve a kaprot. 
  2. Kend meg a szósszal a lazacfilé mindkét oldalát, majd helyezd őket a grillrácsra, a bőrös oldalukkal felfelé.
  3. Süsd néhány percig, majd fordítsd át a másik oldalára. Hagyd sülni amíg szép aranybarna lesz és villával könnyen elvágható. 

Grillezett gyümölcs saláta mézes öntettel

Hozzávalók:

  • ananász, barack, alma, illetve szezonális gyümölcsök ízlés szerint 
  • olívaolaj vagy olvasztott vaj
  • mentás méz ízlés szerint 
  • fahéj vagy vanília kivonat
  • friss citromlé 

Elkészítés:

  1. A vastagabb gyümölcsöket vágd szeletekre vagy nagyobb darabokra. 
  2. Közepes hőmérsékleten melegítsd elő a grillsütőt. A rácsot fújd be olajjal, vagy grill spray-jel, hogy megakadályozd a gyümölcsök letapadását. 
  3. Sütés előtt locsold meg a gyümölcsöket olívaolajjal vagy olvasztott vajjal, valamint mézzel, hogy kiemeld az ízeket. 
  4. Helyezd a gyümölcsöket a grillrácsra és süsd őket 2-3 percig, amíg aranybarnává válnak mindkét oldalukon. 
  5. Ha elkészültek, locsold meg friss citromlével és díszítsd mentalevéllel. 

Az ínycsiklandó falatok mellé egy hűsítő limonádé is jól fog esni. Spékeld meg 2-3 evőkanál epres mézzel, hogy a “bevacsorázás” után se kelljen a gyomorbántalmaktól tartanod.