Még 5 dolog, amit a méhekről tudni kell

Még 5 dolog, amit a méhekről tudni kell

Kérdéseinkkel továbbra sem hagyunk nyugodni. Márpedig ha nem szeretnél egy legalább 2 centis lyukat az oldaladba, most azonnal ugorj neki és olvasd el az előző bejegyzésünk folytatását.

 

  1. Kiscsalád vagy nagycsalád? A méhek rendszeresen, szinte másodpercenként kiakadhatnának, hogy nem tudják magukról levakarni az öcsit vagy hugit. Náluk ebből nem hogy több száz, több ezer is van. Egy család létszáma elérheti akár a 60-70 ezer egyedet. A miheztartás végett, ez egy kisebb város lélekszáma. Ott aztán nincs olyan, hogy magánélet…
  2. Ki kicsoda? Az egy dolog, hogy a mi szemünkben méhecskék méhecskék és rovarok, de vajon hogy látnak ők minket? Azt gondolnánk, hogy olyasmik lehetünk mi számukra, mint a dinoszauruszok, vagy esetleg mint egy jól megtermett UFO, akit megfosztottak a szárnyaitól. A tudósok ezzel szemben azt állapították meg, hogy a méhecskék felismerik az emberi arcot! A méhészek arcát biztosan, vele azért elég sokszor taliznak.
  3. Néznek, vagy látnak is? Azt már írtuk korábban, hogy a színek terén nincsenek nagyon otthon. Akkor viszont hogyan tájékozódnak annyira jól? Pláne ha még az időjárás is pocsék, és csupa borult felhős az ég. A méhek látják az UV-t, azaz az ibolyántúli sugárzást. Ez pedig annyit jelent, hogy felhős időben is tudnak tájékozódni.
  4. A munka nemesít, de meddig? Az odáig rendben van, hogy szeretik húzni az igát, de az hogy egy egész életen át le sem teszik, igazán példamutató! Ezzel szemben, ha esetleg tartanának néha egy kis pihenőt, lehet az életük is tovább tartana, mint 30-45 nap. Ebbe az éppen hogy több mint egy hónapba kell bele zsúfolni az élet megannyi szakaszát, többek között a legszebb ifjú ‘éveket’, vagyis ifjú napokat. Viszont ezek a napok sem telnek másképp, mint munkával, méghozzá annak a legédesebb szakaszával. A fiatal méhek sűrítik a kaptárban a nektárt.
  5. Forr a vér az ereikben, vagy mégsem? Itt most megint a tudomány ad választ a kérdésünkre. Az lehet, hogy forr a vérük, ennyi mozgás és cukor után, de hogy miben vagy éppen miben nem, az már egy másik dolog. A méheknek ugyanis nincsenek ereik, így vérük szabadon mozog a szervek között. 

Ugye, hogy ma is tanultatok újat? Lennétek méhek a következő életetekben? Milyen mézet gyűjtenétek?