Kóstolni mindenki szeret, legyen szó akár a vasárnapi ebédről, akár a nagyi sütijéről! A különböző italok kóstolása mellett ma már elterjedt a csokoládé és számtalan egyéb nyalánkság kóstolása is és ebből a méz sem maradhat ki!
Bizony, mézkóstolás és annak hogyanja is létezik. Ki gondolta volna? Mi igen, hiszen nem véletlenül rajongunk ezért a mennyei mannáért. Az első és legfontosabb, hogy a jó méznek több ‘ízrétege’ van. Míg a cukor és más édesítőszerek egyszerűen édesek, a méz virágos, füves, gyümölcsös vagy fás ízjegyeket is hordozhat.
Az ízeket befolyásolja a gyűjtési év, a mézek kezelése, valamint a táji adottságok (más egy zselici hárs, mint egy alföldi). A korábbi évek gyűjtéséből származó mézeknél – ahogy a „palackozott érett” boroknál jobban kijönnek a gyógyfüves, vagy aszalt íz jellemzők.
Azt tudtad, hogy a hivatásos kóstolók (sommeliere-k) ízérzékelése különleges adottságot jelent, a szájukban, a nyelvükön levő ízlelőpontok sűrűsége sokszorosa egy hétköznapi emberének? Így olyan ízeket is képesek felismerni, amit a hétköznapi ember már nem tud megkülönböztetni egymástól. De nyugi, te is villanthatsz. Mutatjuk hogyan!
A kóstolásra ajánljuk a hársmézet, a díjnyertes gesztenyemézet és az akácmézet és a többi hagyományos Virágbéke mézet, valamint különleges mézeinkből az étcsokoládé ízű mézet és a mentaágyon érlelt krémmézet.
Legfőképpen érezd jól magad és élvezd a töméntelen méz-izgalmat, amit az arany nedű kóstolása tartogat!