Kóstolás felsőfokon - Így kóstolj mézet

Kóstolás felsőfokon - Így kóstolj mézet

Kóstolni mindenki szeret, legyen szó akár a vasárnapi ebédről, akár a nagyi sütijéről! A különböző italok kóstolása mellett ma már elterjedt a csokoládé és számtalan egyéb nyalánkság kóstolása is és ebből a méz sem maradhat ki!

Kóstolj mézet okosan!

Bizony, mézkóstolás és annak hogyanja is létezik. Ki gondolta volna? Mi igen, hiszen nem véletlenül rajongunk ezért a mennyei mannáért. Az első és legfontosabb, hogy a jó méznek több ‘ízrétege’ van. Míg a cukor és más édesítőszerek egyszerűen édesek, a méz virágos, füves, gyümölcsös vagy fás ízjegyeket is hordozhat. 

Az ízeket befolyásolja a gyűjtési év, a mézek kezelése, valamint a táji adottságok (más egy zselici hárs, mint egy alföldi). A korábbi évek gyűjtéséből származó mézeknél – ahogy a „palackozott érett” boroknál jobban kijönnek a gyógyfüves, vagy aszalt íz jellemzők. 

Azt tudtad, hogy a hivatásos kóstolók (sommeliere-k) ízérzékelése különleges adottságot jelent, a szájukban, a nyelvükön levő ízlelőpontok sűrűsége sokszorosa egy hétköznapi emberének? Így olyan ízeket is képesek felismerni, amit a hétköznapi ember már nem tud megkülönböztetni egymástól. De nyugi, te is villanthatsz. Mutatjuk hogyan!

Mézkóstoló gyorstalpaló!

  1. Tálalj különféle sajtokat. Gyűjts össze válogatott helyi sajtokat, nagyon jól passzolnak a mézhez.
  2. Helyezz nagy hangsúlyt a köretekre. Jó választás a pirítós, a keksz, valamint a friss és szárított gyümölcsök is ízletesek sajttal és mézzel. Kínálj különböző dióféléket is, vagy akár forgasd meg a sajtot diófélékben, hogy ropogós textúrát kapj. 
  3. Kínálj különböző borokat. Proseccót, Cavát vagy Champagne-t, vagy különféle vörös- és fehérborokat ajánlunk a sajtok és mézek kiegészítésére.
  4. Teríts ízlésesen. Rendezd el a sajtokat egy nagy, fehér tálra. Önts mézet fehér vagy átlátszó üvegtálakba, vagy talpas poharakba a hatás kedvéért, így mindenki láthatja a mézek különböző színeit. Tegyél ki sok kanalat a méz tálalásához, és bátorítsd a vendégeket, hogy tetszés szerint vegyenek a sajtokból és csepegtessenek mézet. Ne felejts el szalvétát tenni az asztalra – ragacsos mulatság keveredhet!
  5. Mézkártyákat is használhatsz, amire felírod a mézek neveit és főbb tulajdonságait. Tipp: használd a Virágbéke mézeinek termékleírásait, elég sok érdekességet elrejtettünk ott, amivel villantani tudsz.

A kóstolásra ajánljuk a hársmézet, a díjnyertes gesztenyemézet és az akácmézet és a többi hagyományos Virágbéke mézet, valamint különleges mézeinkből az étcsokoládé ízű mézet és a mentaágyon érlelt krémmézet.

Legfőképpen érezd jól magad és élvezd a töméntelen méz-izgalmat, amit az arany nedű kóstolása tartogat!