Nyáron a hőség mindenkit megvisel, te is tapasztaltad már, hogy a kánikulában másként működik a szervezeted. Ilyenkor legszívesebben te sem ennél semmit, főleg olyat nem, amit sütőben kell elkészíteni. Bár az étkezés ilyenkor kihívásnak tűnik, a legmelegebb évszakban sem élhetsz vegetálva. A Virágbéke Méz Manufaktúra ezért összegyűjtött néhány olyan izgalmas, mézes receptet, amit könnyedén elkészíthetsz!
Mézes-szezámmagos pulykafalatok
Hozzávalók:
- 40 dkg pulykacomb filé
- 4 db tojásfehérje
- 4 evőkanál étkezési keményítő
- 6 evőkanál liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- só ízlés szerint
- 4 dl olaj a sütéshez
- 6 evőkanál mustár
- 6 evőkanál BIO akácméz
- 3 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
- Vágd a pulykacombot 2-3 cm-es kockákra. A tojásfehérjéket keverd simára az étkezési keményítővel, a liszttel, a sütőporral és a sóval. Sűrűn folyó tésztát kell kapnod. (Ha szükséges, egy kevés hideg szóda vízzel hígíthatod.)
- Mártsd a húskockákat a tésztamasszába, majd süsd őket aranysárgára a felforrósított olajban. Szedd mindet konyhai papírtörlőre és hagyd lecsepegni.
- A mázhoz melegítsd össze a mustárt és a Virágbéke mézet, azután keverd simára. Forgasd meg benne a húskockákat, majd csepegtesd le azokat, és szórd meg a szezámmaggal.
- Tálald friss salátával, vagy rizzsel.
Rántott cukkini nyári salátával
Hozzávalók:
- 2 db cukkini
- 3 db paradicsom
- 2 db paprika
- 1 db uborka
- 1 fej hagyma
- 10 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 db tojás
- só ízlés szerint
- 2 dl olaj
- 1 dl tejföl
- 1 dl gyümölcsvirágméz
Elkészítés:
- A cukkinikat hámozd meg, majd karikázd fel és sózd be. Egy kicsit hagyd állni a sóban, aztán forgasd meg a lisztben, a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Felforrósított olajban pár perc alatt süsd ki!
- A salátához hámozd meg az uborkát és a többi zöldséggel együtt kockázd fel. Sózd-borsozd őket, majd öntsd rá a tejföllel elkevert mézet. Pár perc múlva fogyaszthatod!
Hideg eperkrémleves mézzel
Hozzávalók:
- 60 dkg eper
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 teáskanál Virágbéke epres méz
- 1 dl tejszín
- 6 dl tej
Elkészítés:
- A megtisztított epret turmixold össze, add hozzá a vaníliás cukrot, a Virágbéke epres mézet és a tejszínt, majd magas fordulaton keverd tovább, hogy a tejszín felhabosodjon.
- Ezután keverd bele a lehűtött tejet, szűrd át és tálald eperdarabokkal.
A nyári hőségben érthető, hogy nem akarsz órákat a konyhában pepecselni, ezekkel a klasszikusokkal pedig az egész család meg lesz elégedve. Ha más recepteket is kipróbálnál, érdemes ételeidet nyáron is mézzel bolondítani, hiszen segíti a gyümölcsökben lévő vitaminok és más jóságok felszívódását. Ráadásul az egész napos pancsolás során elvesztett energiát is pótolja!