Így inspirálnak a méhek

Így inspirálnak a méhek

A méhek, mint múzsák? Igen! A méhek már az ősembereket is megihlették, szorgos barátainkat több évszázadon keresztül tisztelték, a mézet pedig egyenesen az istenek eledelének tartották! A kezdetektől a művészet számos területén köszön vissza a kis csíkosok alakja és tevékenységük. Hogyan inspriálnak minket embereket? Elmondjuk!

Hatszögben áll a világ

A méhek által épített hatszög alakú méhsejt számtalan építészmérnököt megihletett már! Nem véletlen, hiszen a hatszög alakú sejtek egyenletesen tömöríthetőek egymás mellé, a rendelkezésre álló tér leghatékonyabb kihasználását és így a legnagyobb mennyiségű méz tárolását teszik lehetővé. Talán már megfigyelted; ezt az alakzatot sokszor használják családi házak tervezésénél és építésénél, de padlóburkolatok és fali burkolatok kedvelt formája is. Eleáns, mégis játékos! És bizony, akkor sem káprázik a szemünk, ha a közeli parkban fedezzük fel a hatszög formát: szökőkutaknál is népszerű ez a forma.

Animált valóság 

Gyermekkorunk egyik legmeghatározóbb élménye volt a Mézengúz - emberiség kontra méhek. Majd megszületett Maja, a méhecske, ami nem is igazán mese, hiszen rengeteg a valóságtartalma. A méhek társadalma így nem csak szórakoztató lehet a filmvásznon, a mesék sokat taníthatnak társadalmi berendezkedésükről, munkamegosztásukról, de megismerhetjük a beporzásban és a természet ökoszisztémájában betöltött nélkülözhetetlen szerepüket is. 

A csapatmunka művészete

Méhviaszból váza? Naná, hogy manapság már ez is adhatja a nappali díszét! Akár méhviaszból is készülhetnek használati tárgyak, vázák! Az alkotás során a művészek a természet erejét hívják segítségül: miután elkészítik a váza alakú méhkaptár-állványzatot, a méhek egy csoportja elkezdi építeni a kaptárat rétegről-rétegre, az állványzat formájának megfelelően. Az időjárás, a méhcsalád mérete, illetve terjeszkedési igénye mind-mind befolyásolja a folyamat gyorsaságát, de egy kisebb váza elkészítése akár 10 napig is eltarthat. 


És hát létezik az a művészet, amitől a gyomor is megtelik! A hatszög alakzat sütés és főzés során szintén adhat inspirációt, sajtos pogácsát, pizzatallért vagy éppen palacsintát könnyedén készíthetünk a méhek mintájára! Isteni mézet pedig ne felejtsetek a tetejére csurgatni!