A magyar méz világhírű, ezt el kell ismerni! Ennél már csak a magyar konyha híresebb. Legalábbis nekünk. Na, és ha a két dolgot kicsit mixeljük, akkor ebből tuti jó dolog sülhet ki, példuál egy mézes granola! Mézes receptek a Virágbékétől.
Kezdjük egy könnyűvel!
Házi mézes granola recept
A granola olyan étel, amit nem tudsz elrontani, azaz igen, ha elfelejted kivenni a sütőből. Ok, végülis, mindent el lehet rontani…De azért ez keveseknek sikerül a granola esetében. Ez kicsit olyan mindent-bele-egészség-mix. A lelke a magyar méz és a zabpehely. Nem olyan nehezen beszerezhető hozzávalók, még a szinglik konyhájában sem. A méz finom sűrítőanyag ebben az esetben. Előnye, hogy lassan felszívódó szénhidrát. Azért ne egyél meg két kilót egy ültőhelyedben, mert úgy khmmm…. a hatás más lesz.
Granola magyar mézzel, naná!
A bolti müzlik és granolák tele vannak cukorral, amitől elképesztő kalóriadúsak lesznek. És bár jól hangzik, hogy csak egy tál müzlit ettem reggelire, finoman szólva a kalóriabevitelt tekintve nem túl rózsás a helyzet. A házi granolát ha mézzel édesíted, például hársmézzel, akkor viszont megint tettél az egészségedért, nem is keveset. Ez egy amolyan mindent bele recept, a hozzávalókat rakosgasd a fantáziád szerint. Egy közepes méretű tepsiben sok adag is készülhet, amelyet csatos üvegben eltehetsz, így egy jó ideig nem lesz gondod a reggelivel. Vagy a tízóraival. Vagy az uzsival.
Mézes házi granola hozzávalók
- 15 dkg zabpehely
- 40 g mandula (hámozott)
- 40 g kókuszpehely
- 30 g kesudió
- 30 g mazsola
- 30 g vörösáfonya (aszalt)
- 20 g napraforgómag
- 2 ek olaj
- 3 ek LÁJK IZ LÁJK hársméz
Így készítsd el - házi granola elkészítése:
A
Virágbéke hársmézet és az olajat keverd össze. Keverd hozzá a zabpelyhet úgy, hogy a mézes keverék mindenhol bevonja. A magokat vágd kisebb darabokra, azt is forgasd a zabpehelyhez. A végén a gyümölcsöket is keverd hozzá. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Szórd bele a keveréket, egyenletesen oszlasd el. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Süsd meg 15 perc alatt. És edd meg. De másnak is hagyj!