Ez a beszéd

Ez a beszéd

Dr. Dolittle hiányában az állatok közötti kommunikáció megértéséről még mindig folynak tanulmányok, az azonban bizonyossá vált, hogy a testbeszéd és legfőképpen a tánc, az ő világukban nagyon fontos dolog. Ha egy méh táncot lejt, ma már tudjuk, hogy nem a bálkirály szerepére tör, de ahhoz, hogy minden mozdulatukat megértsük, fontos a többi kommunikációs formájukat is ismernünk. 

Bzzz

A méhek zümmögését valószínűleg nincs olyan ember, aki ne hallotta volna. Az óvodában is hamar megtanítják, hogy a méhek zümmögnek. Arra azonban ritkán fektetnek hangsúlyt, hogy ezt a hangot kommunikációra használják. A méhkirálynő rendszerint “zümmög” a kolóniában, a méhek pedig azonosítják és reagálnak a hangra. 

Szelek szárnyán

A zümik nem csak hang formájában használnak rezgést, hanem szárnymozgatásukban is. Az apró rezgések jelzik a veszélyt, illetve segíti őket az iránytű navigációban. Egy sosem elromló GPS. Nekünk is jól jönne…

Követik az “orrukat”

A méhek különböző vegyi anyagokkal segítik a kommunikációjukat. Ha “kész az ebéd”, vagy amikor csekkolják a kolónia állapotát, feromont bocsátanak ki. A méhkirálynő feromonja eltér a többi kaptárlakóétól, ez segít felismerni és tisztelettel kezelni jelenlétét. 

Fel a potrohhal!

A védekező mechanizmus minden élőlény “vérébe” kódolva van. Nincsenek ezzel másként a méhek sem, akik veszélyt észlelve összezsúfolódnak és megemelik a potrohukat. Ha ezt látod rajtuk, jobb hátrébb lépned pár lépéssel.

Táncol a világ

Van, amikor fogalmunk sincs miért, egyszerűen csak vonzódunk valakihez. Na ez a méhek esetében nincs így, ők határozottan tudják, hogy a virágok ultraibolya mintázatához vonzódnak. A fény érzékelése segíti őket az élelemforrások azonosításában, és a kolónia belső kommunikációjában. Amikor ki tudnánk ugrani a bőrünkből, úgy örülünk, hogy látjuk szeretteinket, azt érzik ilyenkor a méhek is. Csak ők “táncot lejtenek”, aka Party Hard.


A méhek csapatjátékosok, említettük már többször. Ezek a kommunikációs formák mind a hatékony együttműködésben segítik őket, a saját test-nyelvükön. Nekünk embereknek is jól jönne néha egy ilyen kifinomult nyelv, hogy jobban értsük egymást. Egyetértesz?