Egy íz mind felett?

Egy íz mind felett?

Sokféle izgalmas mézet kínálunk a webshopunkban, ezért ha még csak most ismerkedsz újhullámos finomságainkkal, adunk néhány szempontot a választáshoz.

A mézet sokan ételek és italok édesítőjeként és ízesítőként használják. Remek választás például teákhoz, kávéhoz, smoothie-khoz vagy reggelihez: müzlikhez, péksüteményhez, pirítóshoz, palacsintához. Természetes édességet és gazdag ízt ad. Teában sokan esküsznek a világosabb, enyhébb ízű mézekre, mint amilyen az akácméz (Átlagos hétfő) vagy a gyümölcsvirágmézre (Party Hard), mert ezek nem nyomják el a tea saját ízét.

Mások viszont pont hogy megbolondítani szeretnék azt, mondjuk egy mentaágyon érlelt krémmézzel (Danger Danger) vagy fahéjas mézzel (Munka hőse). A különböző teatípusok és ízesítések más és más ízharmóniát alkotnak a különböző mézekkel, és azzal is játszhatunk, hogy citromot, lime-ot vagy mondjuk narancsot használunk hozzá. A mi személyes kedvencünk a narancsos gyömbértea ámorakácmézzel (Hello lányok), de számos remek kombináció létezik.

Akitől a sütés sem áll messze, azoknak bátran ajánljuk az intenzívebb ízű mézeinket a süteményekhez. Ezek a mézek jellemzően sötétebb színűek és gazdagabb aromával rendelkeznek, erőteljesebb ízt adnak. Gyümölcsös mézeink (például eper: Egy jobb világ, feketertibizli: Fog ez menni) vagy csokis krémmézünk (Most megvagy) egészen új oldalát tudja megmutatni mondjuk egy családi vagy céges palacsintázásnak. Nem véletlen, hogy ezek annyira népszerűek a vásárlóink között. A titkos favoritunk pedig a Gesztenyemézünk (Fiúk az utcából). Dubaiban és Londonban is elismeréseket vívott ki az íze, neked sem fog csalódást okozni. Próbáld például ki, hogy meglocsolod alma, körte vagy málna tetejét gesztenyemézzel, hogy az íze még gazdagabbá váljon.

A nyári nasiként mindenkinek a hideg, hűsítő italok és gyümölcsök jutnak eszébe. Nincs is jobb a nagy hőségben, mint egy jégkockával dúsított limonádé, vagy a frissen a nagyi kertjéből szedett málna. Szinte már érzed is a szádban az izét, ugye? Sok gyümölcsnek van egy természetes édessége is, amit ha mézzel kombinálunk, remek ízharmóniákat kaphatunk, fokozza az ízélményt. Próbáld ki például, hogy friss gyümölcssalátára csepegtetsz kicsit gyümölcsvirág mézünkből (Party Hard) málnavirágmézünkből (Remete lány) vagy bodzavirágágyon érlelt krémmézünkből (Örökké nyár). Persze, tudjuk hogy az igazi ínyencek kedvence itt is a mentaágyon érlelt (Danger Danger), az édesszájúak választása pedig az étcsokoládé ízű mézünk lesz (Most megvagy).

A mézeink remek választások lehetnek lekvárokhoz, zselékhez, gyümölcsszószokhoz is. Ahogy a salátáknál érintettük, a szezonális gyümölcsökkel való kombinációja finom ízegyensúlyt tud teremteni, édességet és savasságot egyaránt biztosítva egy ételnek.

Talán még lesz néhány esős napunk így nyár elején, de azután megállíthatatlanul fog érkezni ismét a tikkasztó meleg. A forró napok enyhítésére megosztjuk veletek két kedvelt receptünket:

Mézes-málnás limonádé (4 pohárnyi adag)

250 g málna

1 citromból nyert citromlé

1 ek reszelt gyömbér

1 ek Örökké nyár (Bodzavirágágyon érlelt krémméz)

0,8 l ásványvíz (savas vagy mentes, ízlés szerint)

Elkészítés: A málnát a citrom levével, a gyömbérrel és a mézzel egy mixerbe tesszük, és pürésítjük. Felöntjük a víz felével, és röviden összemixeljük, majd egy sűrű szitán átszűrjük. Felöntjük a maradék vízzel. Ha szeretnénk, citromlével és mézzel tovább ízesíthetjük. Jégkockákra öntve azonnal fogyaszthatjuk.

Mentás-gyömbéres limonádé

2 ek Danger Danger (Mentaágyon érlelt krémméz)

Egy kis darab (hüvelykujjnyi) tisztított gyömbér

1 db lime

1 l ásványvíz

Elkészítés: A gyömbérből egy darabot lereszelünk, a többit karikázzuk. A lime-ot (kifacsarjuk, hozzáadjuk a mézet és felöntjük 2 dl forró vízzel. Ha meghűlt, felöntjük az ásványvízzel. Ízlés szerint rakhatunk bele további citrom vagy limekarikákat, mentát vagy citromfű levelet (beszaggatva). Fogyasztás előtt érdemes hűtőbe raknunk vagy jégkockákkal tálalnunk.

Így már felkészültünk a nyárra! :) Legyen Virágbéke!