Barát-váró falatkák karácsonyra

Barát-váró falatkák karácsonyra

Bármennyire is panaszkodunk a hideg időjárás miatt, azért mégiscsak izgatottan várjuk az ünnepi szezont! A karácsonyi időszak azt jelenti, hogy mindannyian hazautazunk a családhoz, hogy alaposan teletömjük magunkat a nagyi legfinomabb fogásaival. Mielőtt belesüppednénk az otthoni kanapénkba, ne feledkezzünk meg a választott családunkról sem, a barátainkról! Jöjjenek a kedvenc barát-váró falat-ötleteink!

Friendsmas? Hogy mi? Hát eláruljuk, hogy ez az egyik kedvenc új ünnepünk! Mielőtt a barátaiddal szétszélednétek az ország minden tájára, hogy a családotokkal töltsétek a karácsonyt, összeültök egy jót enni-inni-beszélgetni, és talán még meg is ajándékozzátok egymást (persze nem ez a lényeg…). És ez kiváló alkalom arra is, hogy megcsillogtasd házigazdai tehetségedet. 

Ha bevésted már a naptáradba az időpontot, megtervezted a dekort, és az angyalkázós játékra is beszerezted már az ajándékot, már csak egy dolog van hátra: gondoskodni az édesség után ácsingózó barátaid kielégítéséről. Hiszen semmi sem hozza össze jobban a barátokat, mint a jó ételek. Egy kis méz és némi fondorlatosság segítségével pedig csodálatos kis vendégváró falatkákat tudsz összeállítani. Két kedvenc receptünkkel megmutatjuk, mennyire egyszerű:


Sült brie falatok mézzel koronázva

Nem kell túlgondolni, használj nyugodtan kész, bolti leveles tésztát, ebből 2 csomagra lesz szükséged. Miután kitekerted a csomagolásból, vágd fel kb. 10x10 cm-es darabokra, majd miután kicsit kézzel kinyújtottad, mindegyik tésztadarabot óvatosan tömködd bele egy kivajazott muffin forma rekeszeibe.

Ezután vágj fel egy guriga Brie sajtot kb 2 cm-es darabokra. Nyugodtan lőjj is egy kicsit fölé, mert a Brie sütés közben hajlamos eltűnni a tésztában. Végül szórd meg darabolt pekándióval, de ízlés szerint más magvakat is választhatsz. A kis kelyhek 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sülnek. Utolsó lépésként a kihűlt falatkákat koronázd meg egy kis Virágbéke virágmézzel, hogy teljes legyen az ízorgia. Gasztrokalandoroknak ajánljuk hozzá a ámorakácmézünket is.


Édes karácsonyi saláta

Ha a frissebb ízek kedvelőnek szeretnél kedveskedni, itt egy igazi különlegesség: egy édes karácsonyi saláta. Kezdésnek 3 evőkanál mézet piríts meg 5 dkg darabolt pekándióval és 2 evőkanál vízzel. A következő lépés a dresszing: 1 dl olívaolajat keverj össze 0,5 dl almaecettel, majd adj hozzá 1 narancs levét, sót és borsot ízlés szerint, végezetül 2 nagy kanál gesztenyemézet. Természetesen kínálatunkból! :)

A salátához darabolj fel egy egész fej jégsalátát, 2 narancsot, 20 dkg kéksajtot, és darabjaira szedett gránátalmát. Miután összeállítottad a salátát, alaposan fürdesd meg a dresszingben, végül szórj rá karamellizált pekándiót. Ilyet még tuti nem kóstoltak a barátaid!

…és ha mindennel is elkészültél, és a vendégeid is mind megérkeztek, nincs más hátra, mint egy pohár ínycsiklandozó forralt bor mellett élvezni a legédesebb falatokat, a legkedvesebb barátaiddal, a legszebb ünnepen!